Zoek!

'Opbeurende' kritieken

"Nathalie Huigsloot kan beter haar geld op haar rug verdienen!"
05 Jun '05 - 1089 W, 4 I - + 35 - 21 'IK HEB BONNIE ST. CLAIRE GEREANIMEERD'

INTERVIEW MET ROBERT SCHOEMACHER

Wat doe je allemaal om mooi en jong te blijven?
"Ik doe veel aan sport. Ik heb gisteren nog vijftien kilometer gelopen. Naarmate ik ouder word, merk ik wel dat mijn gewrichten een beetje achteruit gaan. Daar neem ik pillen voor. En ik Iet op wat ik eet. Als je veel snoept of Iaat eet, worden er minder groeihormonen aangemaakt en verouder je sneller. Daar slik ik ook pillen voor."
Hoeveel slik jij dagelijks?
"Ik slikte altijd vijftig pillen. Dat is voor veel mensen niet te doen, maar ik sla met gemak twintig pillen in één klap achterover. Geen probleem. Een beetje water erbij en hop, daar gaan ze!

Maar ik heb sinds een paar maanden mijn eigen pillenlijn, waarin een aantal dingen gecombineerd zijn. Ik slik er nu een stuk of vijftien per dag."
En dan ook nog pillen tegen kaalheid?
"0 ja, die had ik nog niet eens meegerekend. Dat is het allerkleinste pilletje wat erbij zit."
Hoe oud hoop je te worden?
"Ik zou wel ouder dan honderd willen worden. Ik heb een zoontje van 7, ik verschil dus 41 jaar met hem. Ik zou het leuk vinden om hem 65 te zien worden. Ik geniet zo ontzettend van het leven."
En bent doodsbang voor de dood?
"Twee weken geleden reed ik op de snelweg en begon het ineens waanzinnig te hozen. Ik raakte in een slip, begon te tollen, het leek wel of ik in een tornado terechtgekomen was. Het loeide en ik zag helemaal niks meer. Ik dacht echt dat mijn laatste uur geslagen had. Uiteindelijk knalde ik keihard tegen de vangrail. Beide voorwielen braken af en mijn auto was total loss. Toch bleef ik heel relaxed. Ik ben niet bang voor de dood, ik geloof in reÏncarnatie. Ik dacht alleen: wat zonde! Benje altijd bezig met gezond leven, ga je zo!"
Is het ook ijdelheid?
"Het is zeker ook ijdelheid. Ik zal ook zeker een keer een ooglidcorrectie laten doen. Als ik een jaar of vijftig ben, denk ik. En als ik een jaar of 67 ben, doe ik een facelift. Alleen aan mijn lichaam Iaat ik niet sleutelen. Ik vind dat ik dat met sporten moet bijhouden."
Lukt dat? Of heb je al iets van een buikje?
"Zodra ik dat krijg, krijg ik op mijn flikker thuis. Mijn vriendin is 36 en nog helemaal in shape. Dat houdt je strak. Laatst zei ze ineens: 'Je krijgt een beetje een onderkin, man! Je moet stoppen met snoepen.' Toen ben ik echt meteen gestopt."
In Bobo's in the Bush viel je op door je smetvrees. Na elk wissewasje waste je je handen. Heb je wel eens overwogen je laten behandelen voor die dwangneurose?
"Mijn vriendin zei laatst ook al: 'Je hebt wel een aantal dwangneurosen, hè?' Ik had dat eigenlijk nooit zo gezien. Maar ja, je heb ik gewoon. Een beetje sterk zelfs. Ik heb die altijd gehad. Toen ik één jaar was, was ik al zindelijk. Toen deed ik het al keurig op het potje."
Smetvrees, obsessief met je gezondheid bezig, is er iets misgegaan in je jeugd?
"Ik heb een gelukkige jeugd gehad. Wel ben ik als kind een paar keer bijna gestikt. Dan lag ik als tweejarige in bed bij mijn ouders en kroop ik onder de dekens. Maar dan kon ik de uitgang niet meer vinden. Mijn vader heeft me tot twee keer toe op het nippertje gered. Daar heb ik nog steeds wel eens last van. Soms word ik half hyperventilerend wakker en denk ik dat ik in een kist lig. Dat ik levend begraven ben."
Maar wat doe je jezelf aan om dan met de Bonnie St. Claires en Mental Theo 's van deze wereld in de jungle te gaan zitten?
"Ik doe graag gekke dingen, zoals Bobo's in the Bush. Mijn coIlIega-artsen zeggen dat ik daarmee het artsenvak te grabbel gooi. Maar ik vind het nu eenmaal leuk om mijn grenzen te verleggen. In dat programma moet je heel diep gaan. Bonnie is zelfs bijna dood geweest. In feite wás ze klinisch dood. We waren net twee dagen onderweg toen Bonnie opeens 'aaah!' riep en ineenstortte. Ze had geen hartslag meer, niks. Ze was gewoon dood. Iedereen in paniek. Camera's uit. De tropenarts en ik doken er als een speer op om haar te reanimeren. Door een combinatie van uitputting, hitte, uitdroging en medicatie die ze gebruikte om zonder alcohol te kunnen, heeft ze een hartstilstand gekregen. Dat was vrij heftig."
Maar waarom leen jij je voor dit soort programma's? Ben je zo mediageil?
"Mijn vrÎendin heeft daar laatst ook een vraagteken bij gezet. Ze vindt dat ik wat selectiever moet worden. En dat is inderdaad waar. Ik ben er als een dolle, jonge hond in opgegaan. Als ik op een feestje op de foto werd gezet, dacht ik: tjonge, dat is even bijzonder. Ik op de foto! Maar op een gegeven moment kan het ook heel hinderlijk zijn. Ik heb dat aan den lijve ondervonden met mijn scheiding. Als je niet meewerkt, gaan ze iets lulligs schrijven. Dat zeggen ze niet met zoveel woorden, maar dat weten ze subtiel wel duidelijk te maken."
Ze schreven onder andere dat je vrouw je had verlaten vanwege je mediageilheid.
"Daar had het niks mee te maken. Mijn vrouw kreeg aan het eind van onze relatie iets met een ander omdat we uit elkaar gegroeid waren. Het was onontkoombaar. Ik heb het er heel moeilijk mee gehad voor mijn zoon. Maar gelukkig zit hij er niet mee. De vriend van mijn vrouw is 17 jaar jonger dan zij. Hij is 25. Dus mijn zoon heeft het idee dat hij er twee vrienden bij gekregen heeft. Ikzelf kreeg namelijk een maand na de scheiding ook een partner die een stuk jonger is dan ik."
Ben jij snel afgeleid door vrouwelijk schoon?
"Veel mensen denken dat ik alleen op schoonheden val. Maar het uiterlijk van de ander is voor mij juist triviaal. Ik kan in vuur en vlam staan, terwijl anders mensen totaal niet begrijpen wat ik in die persoon zie. Ik heb regelmatig vriendinnen gehad waarbij mijn vrienden dachten dat ik toch echt eens aan de bril moest."