Zoek!

'Opbeurende' kritieken

"Nathalie Huigsloot kan beter haar geld op haar rug verdienen!"
19 Dec '06 - 1890 W, 2 I - + 39 - 39 KOUDE KERMIS

INTERVIEW MET BEAU VAN ERVEN DORENS

Na NSE schreef je op je weblog: ik ben 'uit'. Had je ook echt het gevoel dat je helemaal uitgerangeerd was?
Ja absoluut. En nog steeds. Want ik heb nog steeds geen succes natuurlijk.
Kun je zo snel uit raken als ster?
Dat kan wel gebeuren, ja. Ik denk dat dat voor alle grote sterren geldt die naar Talpa zijn gegaan. Die zijn niet meer zo groot als ze waren. Linda als enige nog wel, maar voor de rest niemand nog. Dat moet niet al te lang meer duren.
Paul de Leeuw zei in een interview erg content te zijn dat hij de overstap niet had gemaakt als hij een Jack Spijkerman bekeek.
Wat dacht je van een Matthijs van Nieuwkerk? Die heeft vijf keer mondeling 'ja' gezegd. Vijf keer. Daar kunnen ze hem bij wijze van spreken bij de rechter aan houden. Het contract was helemaal klaar. Hij zou zijn handtekening komen zetten en Hoofd Sport worden. Hij zei steeds: 'Nee, ik kom vandaag niet. Ik kom morgen.' Maar hij heeft zijn handtekening niet gezet en ging De wereld draait door doen. Zo zijn een heleboel mensen de dans ontsprongen.
Je ziet mensen die niet naar Talpa zijn gegaan als lieden! die de dans zijn ontsprongen?

Mensen die naar Talpa zijn gegaan hebben een zwaar jaar gehad. En de mensen die niet zijn gegaan, hebben geen zwaar jaar gehad. Dus in die zin zijn ze de dans ontsprongen. Hoe had jij het je voorgesteld toen je naar Talpa ging?
Ik wist wel dat het zwaar zou gaan worden. Dat zei John de Mol ook wel. Maar ik denk dat niemand heeft ingezien dat de ontvangst zo cynisch zou zijn. Er zijn natuurlijk ook behoorlijk wat fouten gemaakt in de pr. Je moet niet zo hoog van de toren blazen. Ik heb dat zelf ook gedaan. Ik dacht: je kan of heel bescheiden zijn of hoog van de toren blazen. En ik dacht: ik moet er toch maar overheen bluffen. Dat was uiteindelijk niet de goede keuze. Maar goed, ik ben daar ook ontzettend hard mee op mijn bek gegaan.
Hoe erg vond je het dat NSE van de buis werd gehaald?
Dat vind ik nog steeds jammer. Maar als ik zenderdirecteur was geweest had ik misschien wel hetzelfde gedaan. Het was zo'n punt waarop alle media maar bleven bashen. 'NSE werkt niet.' 'Als NSE niet werkt, dan werkt Talpa ook niet.' Op een gegeven moment moet je dan zo'n gezwel eruit snijden. Om gezond weer verder te kunnen. Puur persoonlijk gezien ben ik nu ook wel blij dat het opgehouden is. Ik trok het gewoon niet meer. Ik was er iedere dag zó mee bezig. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat was ik aan het beulen. Als het dan na 170 aflevering nog steeds niet werkt, tja... ik kon gewoon niet meer kijken. Ik was zo ontzettend moe. Ik was helemaal kapot aan het gaan.
Heb je veel gehuild?
Alleen de dag dat ik te horen kregen dat NSE eruit moest. Toen heb ik heel hard gehuild. Daarna moest ik het aan de mensen die ervoor werkten vertellen en heb ik nog veel harder gehuild. Misschien was dat ook wel een beetje om mezelf te beschermen. Ik vond het eigenlijk toch wel heel erg zielig voor mezelf. Toen moesten ze mij gaan troosten terwijl ik hun eigenlijk ging vertellen dat ze geen baan meer hadden. Heel erg, heel erg.
Heeft NSE je ook financieel veel gekost?
Nee. Dat was allemaal wel goed afgedekt. Het heeft alleen Talpa heel veel geld gekost. Ik heb er nooit iets aan verdiend. In tegenstelling tot Eyeworks. Met Eyeworks is de breuk wel definitief vanwege die hele toestand. Die hebben mijn productiemaatschappij laten vallen nu onze toekomst onzekerder is geworden. Reinout is een vriendje van mij van vroeger, maar op zo'n moment is hij gewoon een zakenman. Het gaat alleen maar om geld. Ik stond er ook van te kijken, hoor. Want we hadden echt een minimale investering van hem nodig. Dat zat er niet in.
Is het wennen? Al die tegenslag?
Ja...ja....ja. Het is me allemaal heel zwaar gevallen. Ik heb eigenlijk altijd mazzel gehad. Tot en met Boulevard gleed ik overal doorheen. Ik ben een keer bij Veronica ontslagen door de toenmalige directeur Kees Gerritsen, een ongelooflijke eikel die geen enkele verstand van televisie heeft, maar toen werd ik meteen opgepakt door Boulevard. Daar had ik weer mazzel dat het zo goed ging. Ik denk toch dat ik een beetje op die mazzel door ben gegaan. Dan kom je wel van een koude kermis thuis natuurlijk als je ineens zo te grazen wordt, genomen.
Is het dan ineens ook moeilijker om jezelf nog te kunnen relativeren? Daar leek het een beetje op toen je kwaad bij Nieuwe Reuu stopte als columnist nadat ze een negatief artikel over Talpa hadden gepubliceerd.
Dat vind ik wel een beetje gemeen gebracht. Dat zit wel een beetje anders. Ik was bij de Revu gewoon klaar. Ik vond het blad Panorama geworden. Ik wilde gewoon niet meer die cynische kant op. Cynisme is echt een naar, calvinistisch stijlmiddel. Zo zit ik niet in elkaar. Dat heb ik in mijn column opgeschreven. Er stond niets over dat Talpa-artikel in, maar toen zei de hoofdredacteur: 'Beau gaat weg vanwege dat Talpa-artikeI.' Dat was bullshit. Ik had daar helemaal nooit iets over gezegd. Ik wil gewoon zoeken naar positieve emoties.
Toen je voor NSE De gouden kliko kreeg van 8NN voor het slechtste tv programma, reageerde je in eerste instäntie positief. Later haalde je in Bouleuard keihard uit naar zender en de presentator door te zeggen dat het een belachelijke actie was en Sander Lantinga een sukkel, omdat die opnameachtkeerovermoest. Terwijl heter volgens 8NN gewoon in één keer op stond.
Dat is allemaal gelul natuurlijk. Ik weet nog goed dat ik daar heel lang moest wachten omdat die Sander ongelooflijk liep te stuntelen met zijn regisseur. Ik had net ook al de Loden Loekie ontvangen voor de meest irritante BN-er in een reclame. Echt net de dag ervoor. En mijn programma was van de buis gehaald. Dan komt daar iemand mij verlekkerd die prijs uitreiken met ontzettend veel zogenaamde humor. Zo van: dit is het allerbelabberdste baggerprogramma, letterlijke term, op de Nederlandse televisie. Op dat moment dacht ik: ik ga er maar gewoon In mee. Maar naderhand werd ik er heel nijdig over. Na een uur hoorde ik nog steeds buiten dat getrommel op die kIikobakken omdat ze nog allemaal shots aan het opnemen waren. Toen werd ik zo boos.. Ik dacht: er zijn wel veertig man op straat gezet. Mensen die echt geléden hebben om het overeind te krijgen. Bovendien is het een zender die zijn best heeft gedaan om een nieuw nieuwsprogramma op touw te zetten. Dat wordt allemaal gewoon van tafel geveegd als een allerbelabberdst kutprogramma. Ik vond dat zo mis van zo'n zender als BNN. In zo'n tijd leer je wel je vrienden en je vijanden kennen. In mijn Boulevard-tijd waren wij ook wel goed in het neersabelen van mensen, maar je moet wel heel goed weten op welk lijkje gaat dansen en waarom. Als je op Marco Bakker gaat dansen omdat-ie iemand heeft doodgereden, dan vind ik dat niet onterecht. Maar als mensen zich heel erg hebben ingezet om iets voor elkaar te krijgen, en je gaat daar dan op die lijken dansen, dan vind ik dat zo makkelijk. Dat zou ik nooit doen.
Joost Zwagerman schreef dat je handicap ‘zelfoverschatting' is en dat je een irreëel zelfbeeld hebt.
Oh! Joost Zwagennan! 0, 0, O. Die heeft op het moment suprême, toen ik werkelijk hélemaal uitgebeten op de grond lag, klaar voor de genadeklap, een pagina breed artikel geschreven waarin hij me echt van links naar rechts he-le-maal afmaakte. Ik had erop gerekend, maar niet dat hij zo hard daarin zou gaan. Toen ik dat las, dacht ik echt: jezus! Mijn broer wilde hem in elkaar beuken. Zo'n grote intellectueel, wereldkampioen essay-schrijven, die dan heel erg zijn best gaat doen om mij af te maken.
Ging je daardoor niet aan jezelf twijfelen en denken: 0, misschien wil Ik ook wel veel teveel?
Ik ben het helemaal met je eens, ik wil ook veel te veel. Als je in mijn computer kijkt dan staan daar vijf boeken, zes toneelstukken en vier tv- series. Dat wil ik ook allemaal. Maar ik vind niet dat iemand het recht heeft om mij tegen te houden in mijn tomeloze ambitie. Als ik een paar fouten maak of iets is niet helemaal goed, nou ja, fuck it, so be it!
Is het je allemaal zwaarder gevallen dan je had verwacht?
Ja. Heel erg. Als je je als belhamel of avonturier in die business beweegt en het gaat goed, dan is alles fantastisch. Dan valt het niet aan te slepen wat ze allemaal met je willen. Als het minder gaat, moet je ontzettend op je tellen letten. Dat heb ik goed geleerd. Ik vind het wel leuk dat de loyaliteit van John nog steeds heel groot is. John heeft nooit gezegd: 'jij hebt me vijf miljoen euro gekost', [het budget voor NSE, red.] of zo. Nooit, echt nooit. Een klap op de schouder en nou gaan we weer iets nieuws doen wat wel gaat lukken. Dat is ook wel één van de redenen waarom ik in dat Deal or no deal-avontuur ben gestapt. Die zender en ik zijn nu al zo aan elkaar verknocht. Ik moet er gewoon voor zorgen dat bet een succes wordt. Want als die zender een succes wordt, dan word ik misschien zelf ook weer een succes.
Je hebt wel lang getwijfeld over de quiz. Voelde het als een stap terug?
Ja. Eigenlijk wel. Ik dacht opeens: oh, Beau van Erven Dorens gaat een spel presenteren. Ik had toch altijd bet idee dat ik meer de kant op moest van de Barend & Van Dorp-achtige jongens. Een beetje gemeen, leuk, geestig en charmant interviewen. Ik dacht dat dat mijn voorland was. Bij RTL was dat ook het geval. Dat is nu helemaal anders gelopen. Het is heel bizar hoe dat in een jaar helemaal om kan draaien. Ik zit nu ineens in een totaal andere hoek.
Stel Deal or no deal wordt een succes en jij wordt succesvol als quizmaster. Zouje daarmee dan gelukkig kunnen zijn?Of voel je je door je achtergrond bij het literaire studentenblad Propria Cures gedwongen om ook iets aan high culture te doen?
Als ik heel eerlijk ben, vrees ik dat het ergens wel meespeelt dat ik toch ook wel op een hoogwaardig creatief niveau iets zou willen neerzetten. Ik zou niet aan de hemelpoort bij Petrus willen aankomen, en alleen maar willen zeggen: 'Ik heb Deal of no deal gepresenteerd.' Alhoewel... Als ik tegen hem zou kunnen zeggen: 'Ik heb met dat Deal or no deal mezelf en Talpa heel goed op de kaart gezet', zou ik dat zo zeggen. Veel meer dan bij RTL 4 vecht ik nu voor die hele zender. Ik voel me er heel erg mee verbonden en ik geef nooit op. Mijn kwaadheid heeft zich omgezet in ambitie. Ik wil gewoon dat het lukt.