Zoek!

'Opbeurende' kritieken

"Nathalie Huigsloot kan beter haar geld op haar rug verdienen!"
27 Jul '05 - 1121 W, 4 I - + 35 - 22 interview met Mark Koster voor de Blvd van deze maand

NATHALIE MAAKT VRIENDEN

Je bent nu baas van de onderzoeksredactie van NSE. Daarvoor was je (adjunct-) hoofdredacteur van verschillende tijdschriften waaronder Quote en Nieuwe Revu. Op welk verhaal ben je het meest trots?
Het verhaal van het dagboek van Endstra. Dat was echt klassieke aanbeljournalistiek. Iemand deed de deur open en kreeg een stuip van: “ik praat niet en ik zeg niks”. Maar je laat kaartjes achter en later komt dan toch dat telefoontje.  
Bij je afscheid van Quote kreeg je een rat cadeau. Is ratterigheid een noodzakelijke eigenschap voor een journalist?
Je moet niets ontziend zijn. Vaak zijn journalisten te snel geïmponeerd, te bang om vijanden te maken. Mijn credo is: je schrijft of je hebt vrienden.
Heb je geen scrupules?
Ik heb 1 keer iets gedaan waarvan ik spijt heb. Mijn vader was hoogleraar in Groningen. Ik heb toen een rapport dat op zijn bureau lag meegenomen. Hij was woedend! Maar ja, het was wel belangrijk en hij zou het me nooit gegeven hebben, dus tja… 
Heb je nog meer rattenstreken op je naam staan?
Ik heb John de Mol een keer te pakken genomen... 

Een collega en ik wilden een profiel van hem maken en hadden al twintig mensen over hem geïnterviewd. Ook een vrouw die net bevallen was en bij wie de hormonen door haar lijf gierden. Ze flapte er dus van alles uit. De woordvoerder gaf aan dat De Mol niet geïnterviewd wilde worden. Pas toen hij hoorde wat we allemaal gevonden hadden wilde hij. Onder de voorwaarde dat we er een vraag-antwoord stuk van zouden maken.  Uiteindelijk hebben we toch wat kadertjes erbij geplaatst met citaten van die mensen. Dat vind ik wel een randgeval. 
De Mol wil nu niets meer met Quote te maken hebben, maar hij neemt jou wel aan. Dat is vrij opportunistisch.
Ja, hahaha! Maar daar houd ik wel van. Ik denk ook dat ik met John de Mol wat betreft onderwerpkeuze op 1 lijn zal zitten. Schokkend nieuws. Holy shit news. Dat kan dus iets zijn over de incest van André Hazes, maar het kan ook gaan over minister Veerman. Als het maar holy shit nieuws is. 

Je zit nu bij NSE, dat geproduceerd wordt door Reinout Oerlemans en John de Mol. Bemoeien zij zich ermee?

John de Mol heb ik na dat interview nooit meer gezien. Met Oerlemans heb ik wel eens gesprekjes. Wat ik wel leuk vind, is dat zij ook gewoon willen rellen. Zij willen ook hoge kijkcijfers op basis van een goede rel. 
Wat vond je van Oerlemans' spermashow? Er was veel ophef over, maar het bleek een braaf niemendalletje.
Qua idee vond ik het goed. Ik ben ook voor een euthanasie- of zelfmoordshow. Dat is de hoogste vorm van verlichting. Daar moeten wij als Nederlanders trots op zijn. Maar ik vond het marketingtechnisch niet goed. Het is net als een fabrikant die zegt: “We hebben hier het beste scheerapparaat”, waarop je hem aanzet en merkt dat het gewoon dat ding is dat je al jaren kent. 
Wat valt jou op als blaadjesmaker in tv-land?
Dat het journalistieke geheugen van een gemiddelde redacteur niet groot is. Laatst wilden we Van Agt iets laten zeggen. Dan wordt er gekeken: Van Agt? Wie? Wat? Dan gaat er iemand googlen en die zegt dan: “Van Agt was minister van Justitie tussen 1973 en 1977.” Het is een heel lief meisje hoor die dat opzocht, dus dan zeg je maar: “Hij is ook nog premier geweest.” Maar goed, bij de Revu was er een meisje die wist niet wanneer de Tweede Wereldoorlog was. Ook vrij pijnlijk.  
Hebben veel mensen een hekel aan jou?
Volgens mij ben ik heel aardig.  
Vind je het vervelend als mensen je niet aardig vinden?
Nee, dat is hun probleem. Na dat verhaal over hem belde Idols-winnaar Boris op met teksten als: “Jij klootzak! Jij vindt dit zeker geil hè?! Jij geniet hier zeker van alsof je je vrouw van achter neukt, zo voelt dat zeker hè?!” Dan denk ik alleen maar: jezus, wat een woede levert dat op. Terwijl wij alleen maar aantoonden hoe die jury in elkaar zat , dat hij Jerney Kaagman al kende en dat Idols doorgestoken kaart is.
Wat vind je van Talpa?
Ik vind Winston Gerstanowitsch slecht. Hij had in 'Thuis' Annemarie Jorritsma aan de lijn en vraagt dan: “Hoe is het in de Tweede Kamer?” Die Winston moet echt opnieuw naar school. Je kunt niet met zo’n arrogante bakkes aan de burgermeester van Almere vragen hoe het in de Tweede Kamer is. Dat vind ik schokkend, die jongen is zo met zichzelf bezig, dat is gewoon stuitend. Victoria Koblenko is ook zo'n ernstig meisje. Die zei eens in een interview voor de Revu met een ongelooflijke poeha: ‘Ik ben eigenlijk wel blij dat die Pim Fortuyn is vermoord, want dan wordt Nederland eindelijk eens een beetje wakker.’ En dan woedend zijn dat we dat plaatsen. Dat meisje doet alsof ze de Einstein onder de soapies is, en dan moeten we dat eruit halen? Ben je nou helemaal belazerd, daarom bellen we haar juist. 
Wat is jouw grootste scoop?
Ik heb een keer Het Financieele Dagblad de koers van KPN naar beneden gekregen. Ad Scheepbouwer trad aan en ontsloeg na twee weken zesduizend man, nou prima. Maar toen vroeg ik hem: "hoeveel gaat de omzet volgend jaar stijgen? Hij zei: "0 tot 5 %", terwijl er eerder was gezegd: "5 tot 10%." In de financiële wereld heet dat ‘topman doet omzetwaarschuwing.’ En zoef, daar ging de koers. Dat vind ik wel een leuk, gezellig scoopje.
Je bent de koning van de relletjes. Weet je nog iets leuks voor mij?
Weet je wat jij moet doen? Willem Holleeder zit elke ochtend om half tien bij Antiamo, daar moet je heen. Als je daar nu elke ochtend gaat zitten. Elke dag. En na een tijdje gaat hij je natuurlijk aanspreken. En dan maak je De maand van Willem Holleeder, het dagboek van Holleeder met allemaal foto’s. En dan moet je dat brengen als een poëzie-album. Hilarisch. Dat zou ik lezen, dan zou ik denken: Jezus, die meid heeft lef.
Denk je dat het slim is om die man een beetje te gaan zitten dollen? Gaat-ie mij dan niet vermoorden?
Je denkt toch niet dat hij een fragiel meisje als jij gaat doodschieten. Je denkt toch niet dat hij gek is.  Nee, hij schiet je echt niet overhoop. Hij is net vader geworden!