Zoek!

'Opbeurende' kritieken

"Nathalie Huigsloot kan beter haar geld op haar rug verdienen!"
24 Sep '05 - 382 W, 1 I - + 32 - 20

BNN'S PROBEERSEL

Terwijl de commerciŽle zenders met de komst van Talpa voornamelijk wedden op dezelfde oude paarden, Endemol de tv-competitie wint met de zoveelste variant op 'All you need is love', mietert BNN haar succesnummer 'BNN at work' de prullenbak in, en komt, ondanks haar onzekere toekomst (met dank aan Medy van der Laan) met iets nieuws.
In 'Try before you die' doen de zeven presentatoren van BNN dingen die een mens gedaan moet hebben voordat-ie doodgaat. Zoals elke man wil Kurt Rogiers wel eens een strafschop nemen in een afgeladen stadion. Hij neemt een lange aanloop, schiet en... scoort! Voor het uitzinnig, joelende publiek maakt hij een - zeer uitvoerig - ererondje, en komt nog net niet klaar. Mission completed...

Patrick Lodiers wil op zijn beurt absoluut nog eens zwemmen in de Dode Zee. Zijn prangende vraag: 'Kun je daarin onderwater zwemmen?', wordt eindelijk beantwoord. Dat kan niet. En ook Eddy Zoey en Filemon Wesselink zien hun jongensdroom in hun vervulling gaan. Eddy wil wel eens goed knallen en vuurt met een gigantische tank een enorme raket af, terwijl Filemon met een cabrio door de wasstraat gaat. Juichend en joelend van kinderlijke blijdschap zit-ie, met snorkelbril op, in de natte storm.  
De centrale vraag is steeds: wat gaat er door de presentator heen als hij of zij de ultieme kick beleeft? De angst in de ogen van Katja wanneer zij een monsterlijk enge witte haai op haar af ziet komen, de onzekerheid van Sophie als ze voor een publiek van ranzige mannetjes moet strippen, en de onnozelheid van Bridget's shampoo- gooien-in-een- fontein-wens... allemaal appelleert het aan iets waar iedereen wel eens over fantaseert.
"Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken", zei Ghandi ooit. De presentatoren van BNN lijken er alles van te weten. Eindelijk eens een programma dat niet alleen om de kijkcijfers draait, maar wat gewoon met heel veel lol wordt gemaakt. En geef ze eens ongelijk. In de volgende afleveringen mag beroepsnerd Filemon meespelen in een pornofilm, zit Sophie trippend in een F16, dompelt Katja zich in haar bad onder in haar favoriete drankje (Baileys), gaat Eddy Zoey zijn lieftallige collega Sophie met een tandartsboor te lijf, en slaat Bridget met een honkbalknuppel een Volendamse souvenirwinkel aan gort.