Zoek!

'Opbeurende' kritieken

"Nathalie Huigsloot kan beter haar geld op haar rug verdienen!"
17 Sep '05 - 404 W, 1 I - + 30 - 19

THE WORLD ACCORDING TO ALI B.

"H, Yo! We zijn hier nu in Senagal. Maar Yo! Dat weet je al. Je kan het lezen uit een boek, maar dat maak je mij niet wijs. Want een rapper als ik, ontdekt het graag op eigen reis."
In 'Rap around the world", bezoekt de in Zaandstad geboren Ali Bouali, voor outsiders Ali B, inclusief petje jongeren in derde wereldlanden. "Ik wil weten hoe het leven in elkaar zit. Daarom doe ik hier aan mee", vertelt de rapper bekend van 'rake' lyrics als "Waar gaat dit toch nou naartoe. Iedereen doet gemeen, en dat maakt me nou zo moe"...

De 'Rap Around The World' tour begint in Senegal. Want daar zijn "vieze hypocriete klootzakken die hun religie misbruiken." En dat is "echt bullshit. Yo!". Twee vingers in de lucht. Gewapend met zijn assortiment aan goede-doelarmbandjes (een gele voor de strijd tegen kanker, een oranje 'respect2all', een groene voor boomplantdag, en een witte met "Kastanjes, ook leuk") ontdekt hij samen met zijn, weinig bedreigende rapconcullega 'Bolle Tim' (een dyslectische poesiealbumrapper) donker Afrika. Hun bevinding: "Die mensen hier. Ze leven van vijf rijstkorrels en een glas water uit de sloot. En toch lijkt het of ze elke dag de dag van hun leven hebben". Die rijstbuikkindertjes boffen maar. Geraakt door de blijdschap van de armoedzaaiertjes schrijft het tweetal een diepe rap: "Zeg nou eerlijk beste mensen. Dit is toch debiel? Kinderen hier nemen genoegen met een stok en een wiel. Wj zijn geen tevreden mensen. Wij zijn een stelletjes zeikerds." Een beetje lekker rijmen hoeft een Nederlandse rap blijkbaar niet.
De paar vuiltjes in de lucht die wat minder zijn aan zo'n derde wereldland, poetst Ali Babba wel even weg. Voortvarend leest hij een vader die hij "een onwetende dombo met een eigenwijze, stomme, kortzichtige kop" vindt, de les. Hijzelf zou namelijk nooit zijn kind naar de koranschool sturen en laten bedelen en mishandelen. Wat heeft hij toch een groot hart.
De vader werpt tegen dat het er in zijn arme land soms een tikkeltje anders aantoe gaat, dan in het luxe leventje van de populaire rapper. Ali wil er niets van weten. "Het is goed om een kind de koran te leren, maar een kind slecht behandelen... God de Verhevene wil niet dat dat gebeurt", spreekt hij de vader alwetend toe.
Tja. Als enige rapper in de hele wereld met een heus wassenbeeld, zal-ie het wel weten.