Zoek!

'Opbeurende' kritieken

"Nathalie Huigsloot kan beter haar geld op haar rug verdienen!"
29 Jul '05 - 1180 W, 2 I - + 26 - 19 Interview Hilbrand Nawijn voor Blvd

'De Tweede Kamer heeft niks te maken met politiek, alleen maar met acteren.'

Wat doe jij in de politiek?
Als directeur van de immigratiedienst kreeg ik een beetje ruzie met de staatssecretaris en moest ik weg. Ik kreeg wel wachtgeld mee, maar zo zit ik niet in mekaar. Ik wil werken voor m'n geld. Ik had net een half jaar een eigen advocatenkantoor, en toen werd ik opgebeld door de LPF, met de vraag: wil je minister worden? Rechtstreeks he, zo. Nou, toen viel ik echt van mijn stoel.
Je vrouw blij?
Aan de ene kant was ze vereerd natuurlijk, maar aan de andere kant dacht ze: 'waar begin je aan?' Maar goed, ik heb 'ja' gezegd en toen was het binnen 24 uur geregeld allemaal. Toen heb ik ook direct dat wachtgeld weggedaan. Dat is één miljoen euro he? Dat hadden ze nog nooit meegemaakt. Ze hebben me daarna nog vier keer gebeld met de vraag: 'weet u dat wel zeker?'
Lekker. Net een miljoen opgegeven en dan valt na drie maanden het kabinet.
Ja, en ik had alles opgezegd, mijn kantoor en weet ik veel wat. Nou goed, er kwamen weer verkiezingen en de LPF vroeg of ik lijsttrekker wilde worden. Maar ja, ik had intussen twee kogelbrieven gehad. En ik dacht: ik heb een gezin en drie kinderen. Dus toen heb ik 'nee' gezegd.
Hoe ziet zo'n kogelbrief eruit?

Dat was een brief en daar zat een plastic kogel op geplakt. Met een plakbandje. En er stond: als je dit of dat niet doet is die kogel voor u. Daarna ben ik acht weken beveiligd geweest. Dat is helemaal vreselijk.
Je werd op nummer 32 van de LPF lijst gezet. Maar doordat je 22.000 voorkeursstemmen kreeg belandde je alsnog in de Tweede Kamer. Vind je het wat?
Nou, de Tweede Kamer vind ik eerlijk gezegd helemaal niks. Het is de enige instelling die niet zijn eigen agenda regelt. Gisteravond was er in Nova een uitzending over verpleeghuizen, waarover we twee weken geleden heel uitvoerig hebben gediscussieerd. Komt er een Nova uitzending, moeten we morgen wéér over die verpleeghuizen praten. Precies hetzelfde wéér! Dan denk ik echt: waar zijn we allemaal mee bezig? In de kamer wordt zo vaak aan dikdoenerij gedaan. Dan zeggen ze: daar wordt alles beslist. Nou, dat is absoluut niet waar. In die plenaire zaal wordt nooit wat beslist. Alles gebeurt in de wandelgangen, iedereen weet al ongeveer hoe het allemaal zit. Maar dan toch moeten we steeds maar weer herhálen wat we denken.
Dus het is slechts een toneelstukje dat jullie daar opvoeren?
Absoluut. Agnes Kant bijvoorbeeld, die heeft volgens mij echt een acteercursus gehad. Die kan het heel goed. Dat doet ze heel dramatisch. De Tweede Kamer heeft niks te maken met politiek, alleen maar met acteren. Gewoon even laten zien dat je er bent zodat het hele land zegt: 'O, ik heb die gezien.'
Wat voor rol spelen de media in het stuk?
Het probleem bij de parlementaire pers is, dat ze totaal niet ververst. Neem die Lunshof van de Telegraaf, die zit er al 30 jaar. Ferry Mingele, zit er ook al meer dan 20 jaar. Die hebben politici waar ze dealtjes mee sluiten, ik vind dat absoluut fout. Dan word je onderdeel van het establishment. Frits Wester ook. Het zijn allemaal mensen die daar blijven hangen, omdat ze het fantastisch vinden om bij die macht te zitten. Die onafhankelijkheid van de parlementair pers totaal niet aanwezig.
Stel dat je een organigram zou maken in de categorie 'wie doet het met wie', zou dat wat opleveren?
Ik zou dat niet weten. Dat er wat gebeurt, dat zal best. In Nieuwspoort wordt er veel gedronken en daar heb je af en toe ook wel leuke feestjes. Maar je moet weten: in de politiek heb je geen vrienden. Toen ik gevraagd werd als lijsttrekker voor de LPF, ben ik bij Wiegel langs geweest, want die man weet alles van politiek. Hij zei: 'in de politiek heb je geen vrienden. Zelfs de mijne zijn nog minder dan op één hand te tellen.' En ten tweede zei hij: 'je moet altijd op je eigen intuitie afgaan.' Nou, dat gebruik ik eigenlijk nog elke dag.
En hoe was het bij de Koningin?
Ik zal je eerlijk vertellen, dat was echt mijn hoogtepunt. Ze had zich zo goed voorbereid. Ik vond dat echt een perfect gesprek. Het ging puur over je vak en ze wilde van alles weten: wat vind je daarvan? En daarvan? Dat vond ik zo goed.
Vroeg ze alleen naar je vak? Of ook hoeveel kinderen je had enzo?
Nee, dat niet. Ze begon wel gelijk over de pers. Daar heeft zij zelf natuurlijk ook last van. Maar verder ging het over het vak zelf.
En Balkenende. Hoe is die?
Meer een wetenschapper dan een teamleider. En wat ik Balkenende erg kwalijk heb genomen, zijn die briefjes van hem in de kamer. Eerst ging dat over mijn uitspraak dat ik soms voor de doodsstraf was. Dan legt ie een briefje op mijn bureau, moet je nagaan in de kamer, al die camera's enzo, waarop staat: terugnemen of aftreden. Ik was helemaal van mijn apropos, dat zeg ik heel eerlijk. Dus toen heb ik het teruggenomen, want ik wilde niet aftreden. Maar een maand later, nadat ik de kamer een groot ritueel had genoemd, gebeurde precies hetzelfde. Wéér zo'n briefje. En toen zei ik: ik doe het niet. Sindsdien ben ik met Balkenende niet meer on speaking terms. Hij negeert me gewoon.
Wie vind je wel een leuke politicus?
Ik vind Henk Kamp een leuke minister, dat is geen draaikont. En Aart Jan de Geus vind ik een hele leuke vent. We hadden laatst een feest in Nieuwspoort. Dan gaat hij achter de piano zitten en zingen we smartlappen. Dat vind ik kicken.
En Femke Halsema?
Vreselijk! Ik had bij Jensen gezeten. De volgende dag kwam ze naar me toe. 'Ik zat te zappen', zei ze, 'en opeens zie ik jou bij Jensen.' 'Ja, zeg ik, 'dat was leuk. Daar moet je ook een keer naar toe gaan'. 'Dat doe ik niet, want ik vind hem zo'n seksistische oetlul', zei ze.
Vind je monogamie een straf?
Soms wel ja. Kijk, ik ben 31 jaar getrouwd maar ondertussen vind je soms een vrouw best heel erg leuk. Ik ben zelfs wel eens verliefd. Maar dat ben ik dan kort en heftig.
Lukt het wel om monogaam te zijn?
Ja, maar het is best wel moeilijk ja. 
Wie vind je de geilste politicus?
Poeh, de geilste...
Ayaan misschien?
Neeeee! Ik vind eigenlijk helemaal niks lekker in de kamer.
Maar je moet kiezen. Je moet met één collega naar bed.
O, nee. Nou, wat ik wel een leuke vrouw vindt is die van het CDA. Die Scheyer-Pierik uit Twente, maar die is niet geil.
Maar vind je Femke niet geil dan?
Ik moet er niet aan denken. Alleen als ze praat al, die kan ik soms echt wel schieten! Oh jee, dat mag ik helemaal niet zeggen. Dan krijg ik weer kamervragen.