Zoek!

'Opbeurende' kritieken

"Nathalie Huigsloot kan beter haar geld op haar rug verdienen!"
05 Aug '05 - 872 W, 2 I - + 35 - 19 Interview Joost Zwagerman voor Blvd

'Wij hebben legioenen Beau van Erven Dorensjes gekweekt. Mensen die niks kunnen, maar een enorme grote mond hebben'

 

Ik heb nog nooit iets van je gelezen. Toch interview ik je.
"Ik ben 41. Ik ben er intussen aan gewend dat er domheid in de wereld is."
Hoe belangrijk is het wat anderen van je vinden?
"Wat andere mensen van mij vinden, vind ik volstrekt onbelangrijk."
En als Beau van Erven Dorens zegt dat jouw kop elke ochtend in een pot urine wordt gedoopt en daarna onder een tosti-ijzer wordt gelegd?
"Beau van Erven Dorens is de verpersoonlijking van wat er mis is met Nederland. Hij is iemand die alles wil, maar niks kan. Wat je kunt, is tegenwoordig van secundair belang. Zo krijg je een heel vervelende, agressieve, opgefokte kutmaatschappij. Hij is ook een product van het falen van ons onderwijs. Wij hebben legioenen Beau van Erven Dorensjes gekweekt. Mensen die niks kunnen, maar een enorm grote mond hebben. In Nederland word je geleerd je eigen mening zo assertief mogelijk te formuleren. Nou, dat heb je gezien, het hoogtepunt van assertiviteit is Mohammed B. die op de fiets stapt en even iemand koudmaakt die iets heeft gezegd wat hem niet bevalt."
Je bent al heel lang happy samen met je vrouw. Wat vond zij van de Vulpen-affaire?

"Die is langs haar heen gegaan."
Ze vroeg niet: 'God, heb jij Heleen van Royen echt geld geboden om seks met je te hebben?'
"Ze weet dat ik dat nooit zou doen. Ik ben net zo benieuwd als al die anderen wie die Vulpen is. Ik dacht Jan Mulder. 'Trouw' ging ervan uit dat Harry Mulish het was. Andere denken weer Giphart. Ik denk dat Vulpen een verzonnen personage is waarin een aantal avonturen zijn verzameld die Heleen heeft beleefd. Ik ben het niet."
Ben je nooit met Heleen naar bed geweest?
"Nee."
Ook niet met Ayaan?
"Nee."
Wat zou jij Ayaan nou adviseren?
"Je bent een pamflettiste, geen politica. Ga door met het maken van films en probeer artikelen te schrijven, maar stap uit de kamer."
Wat is het nut van 'Submission'?
"Ik heb haar in 'Zomergasten' drie keer gevraagd: 'Denk jij dat je met deze beeldtaal het publiek bereikt dat je wilt bereiken?' Daar gaf ze drie keer een ontwijkend antwoord op. Ik vind het treurig dat Theo misschien om deze film is omgebracht. Ws het nou maar iets waarvoor hij stond of vocht, maar het onderwerp staat ver van zijn eigen ideenwereld af. Dat maakt het dubbel tragisch."
Je bent getrouwd. Vind je het jammer dat je daardoor niet optimaal kan profiteren van de erotiserende werking van je roem?
"Laat ik het zo zeggen: ik heb Barry Hay genterviewd. Hij zei: 'Op een gegeven moment ben je klaar.'"
Doe je ook geen coke meer?
"Dat is toch iets heel anders? Maar goed, als je zo veel hebt gehoord over mij, dan heb je ook mijn bijnaam gehoord."
'Snuif'?
"Nee. Ik werd 1/16de Zwagerman genoemd. Omdat ik tamelijk snel aan mijn tax zit wat betreft coke. Maar coke heeft mijn leven niet veranderd, drank ook niet. Ecstacy vind ik een leuke drug. Ik zeg: Nederland, omarm die drug. Geef hem eens een keer aan Piet Hein Donner en Balkenende en we krijgen een ander land. En had dat ook aan Mohammed B. gegeven."
Wordt de drugskater erger naarmate je ouder wordt?
"Ja."
En seks naarmate je ouder wordt? Beter of slechter?
"Beter. Mede dankzij de ecstacy. Daar hebben we geweldig profijt uit getrokken."
Ben jij op de hoogte van je erogene zone in je anus?
"Nee, althans, bedoel je echt n je anus?"
Ja, bij de prostaat. Veel heteromannen weten niet dat daar een schatkist zit. Jij bent dus een van hen.
"Ik ga diep autobiografisch veldwerk verrichten."
Hoe vind je het dat Jan Wolkers het boekenweekgeschenk schrijft? Voor de gemiddelde jeugd is dat toch een opgewarmd lijk.
"We hebben alle krukken en melaatsen al gehad, dus ik ben blij dat Wolkers het doet. Eindelijk gerechtigheid."
Je nieuwste dichtbundel gaat over een man die een psychose en een depressie wil kopen in een supermarkt waar alles te koop is. Lijd jij zelf aan depressies?
"Ja. De zwartheid van het bestaan heb ik ingezien. Mijn vader heeft ooit gezegd: jongens, ik zie het niet meer zitten. Ik stap eruit. Door een bizar toeval is hij nt doodgegaan. De familie was in het buitenland, behalve mijn moeder. Zij ging hl toevallig naar het huis van haar ex-man, en daar lag hij. Daarna dacht ik: wie weet heeft hij wel gelijk. Is het leven inderdaad volslagen onzin. Daar werd ik depressief van. Hij heeft misschien ook wel gelijk, maar we moeten net doen alsof dat niet zo is. Dat is de kracht van het leven. Maar mijn vader heeft het op de hardst mogelijke manier tegen ons gezegd. Zo hard, dat je je er niet meer aan kunt onttrekken. Daar ben ik somber van geworden. Lange tijd. Misschien nu nog wel. Zes jaar later."
Op een schaal van 1 op 10 - hoe gelukkig ben je nu?
"Tamelijk gelukkig. Een 8."
Waarom geen 10?
"Door wat er met mijn vader is gebeurd, zal ik denk ik, nooit meer een 10 halen."
Jeetje.
"Maar een 8 is toch ook goed?"